Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczek na kiełbasie wg Buni :
Do garnka włożyć kiszoną kapustę, utartą pietruszkę, seler, kiełbasę, por , kostkę rosołową , kminek , koper i rozkruszoną cebulową . Zalać 4 szklankami wody .Gotować 1 godzinę .
W tym czasie podsmażyć na złoto pokrojone w piórka cebule ( na oleju ) - pod koniec smażenia dodać masło. Wrzucić cebulkę z tłuszczem do kapusty.
Osobno w 2 szklankach wody ugotować ziemniaki z marchewką . Po godzinie gotowania kapusty dodać ziemniaki z marchewką i wodą w której się gotowały do garnka z kapustą .Wymieszać . Gotować 10 minut. Doprawić koncentratem , cukrem , mielonym pieprzem. Zgasić gaz i odstawić na 30 minut. Ponownie zagotować i na małym gazie podgrzewać 20 minut.