Paprykowe kwiatki

Paprykowe kwiatki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podłużny strąk papryki czerwonej

    1
  • podłużny strąk papryki żółtej lub białej

    1
  • dkg gładkiego, ale ścisłego białego twarożku

    30 dkg
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem

    1
  • łyżeczka posiekanego koperku

    1
  • łyżeczka żelatyny

    1
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To taki, wymyślony kiedyś, sposób na małego niejadka, który twierdził, że nie lubi papryki a takie kwiatki zjadał z apetytem...

Strąki papryki powinny być mniej więcej równej wielkości i mieć wydłużony kształt. Paprykę myjemy, odcinamy \"kapelusik\" z ogonkiem, wydrążamy gniazda nasienne. Zieleninę płuczemy, osuszamy. Twarożek dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch miseczek. Cebulkę, czosnek, szczypior, koperek i chili siekamy drobniutko. Do jednej miseczki dodajemy zieleninę, połowę cebulki; do drugiej - czosnek i chili. Obie porcje doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy z 4 łyżkach wrzątku i dodajemy po połowie do obu porcji serka. Paprykę czerwoną napełniamy po brzeg twarożkiem z chili, mocno wciskając go łyżeczką do samego końca strąka. Paprykę żółtą napełniamy serkiem z zieleniną. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. Podajemy na liściu sałaty albo bezpośrednio na kromce chleba, pokrojone w plastry bardzo ostrym nożem. Jeżeli serek jest ścisły, możemy zrezygnować z dodatku żelatyny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

20.11.2011 23:46
świetnie wyglądają

Karolina69

03.08.2011 07:42
fajne

Małgorzata106

25.01.2011 18:18
super wyglądają

wiktor188

16.01.2011 21:01
Pycha

Koper

03.01.2011 19:18
śliczne

Henryka2

18.12.2010 20:06
świetny pomysł!

marzencia2007

02.11.2010 16:12
super to wygląda :) na pewno dobrze smakuje

ElizaT

14.10.2010 23:47
Ale cudeńko.

Karolcia12

18.09.2010 22:29
ładnie sie prezentuje

plocia

18.09.2010 18:30
,świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat