Świąteczna szarlotka

Świąteczna szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    4 łyżki
  • śmietana

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • żółtka jaj

    1- 2 szt
  • margaryna lub masło roślinne

    120 g
  • cukier cynamonowy

    16 g
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    250 g
  • jabłka

    500 - 700 szara reneta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na drobne kawałki, krótko przesmażamy.
Do przesmażonych dodajemy oba cukry czyli cukier kryształ i cukier cynamonowy (który możemy sobie zrobić sami w domu).
Mieszamy całość i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie przygotowujemy spód do szarlotki: - na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki.
Całość krótko zagniatamy.
Rozwałkowujemy ciasto (część ciasta odkładamy) na grubość 1 cm.
Rozwałkowane - przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm i wylepiamy nim dno i 2 cm brzeg.
Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem.
Na ciasto wykładamy przestudzone nadzienie.
Wierzch szarlotki ozdabiamy \"kratką\" zrobioną z odłożonej wcześniej porcji ciasta. Piekarnik nagrzewamy - wcześniej do 180 stopni C i wstawiamy \"naszą\" szarlotkę. Pieczemy ją 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewelina/bunia

30.03.2012 19:36
super

Krzysztof42

13.05.2011 18:38
prawdziwie świąteczna

IZABELA29

01.09.2010 08:43
pyszna uwielbiam ciacha z jabłkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat