Domowy chleb z płątkami owsianym

Domowy chleb z płątkami owsianym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszena

    1 kg
  • mąka żytnia

    1 szklanka
  • otręby pszenne

    1 szklanka
  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • ziarenka słonecznika

    3 łyżki
  • ziarna sezamu

    2 łyżki
  • drożdże

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdze pokruszyć i rozpuścić 1/2litra ciepłej wody.Obie mąki, ziarna i otręby wspy do miski i wymieszaj. Wlej rozprowadzone drożdże i dolej jeszcze 1/2litra cieplej wody. Dokładnie wymeiszaj, Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30min. Po tym jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto. Cuasto rozłóż do blaszek wysmarowanych tłuszczem. Wygładź zmoczoną łyżka. Posypać ziarnami sezamu lub kminkiem. Odstawić na 15minut. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzany do 200 stopni.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

25.07.2011 09:11
pyszny taki chlebek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat