Starodawny przepis na pierogi leniwe

Starodawny przepis na pierogi leniwe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tłuszcz

    1 łyżka
  • jaja

    3 szt
  • mąka pszenna

    15- 17 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • tarta bułka

    2 łyżki
  • masło 2

    łyżki
  • ser biały twarogowy

    60 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser przetrzeć przez perlonowe sito.
Umyte jaja wybić, oddzielić białka od żółtek.
Tłuszcz rozetrzeć w misce i dodawać po trochu żółtka, mieszając w dalszym ciągu.
Do utartych żółtek dodać ser i dobrze utrzeć.
Z białek ubić sztywną pianę utrwaloną łyżeczką cukru kryształu.
Do masy serowej dodawać porcjami pianę i przesianą mąkę, lekko mieszając okrągłymi ruchami (nie ucierać).
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta trzy wałki, jak na kopytka i nieco spłaszczyć.
Na równolegle ułożonych wałkach zaznaczyć nożem kratkę i pokrajać je w ukośne kluski (jednocześnie).
Pierogi ugotować partiami we wrzącej osolonej wodzie.
Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć. Pierogi podawać na ogrzanym okrągłym półmisku, okraszone przyrumienioną tartą bułką ze stopionym masłem i surówką z marchwi i jabłek, surówką z pomidorów itp. Mimo tego, że przepis na karteczce jest już brązowy ze starości smakuje tak jak dawniej

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolajka

09.10.2010 20:46
to będzie dobre danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat