Jabłka umyć,nie obierając podzielić na ćwiartki.Włożyć do rondla,podlać 100ml wody i doprowadzić do zagotowania.Zmniejszyć ogień,dusić 40min,często mieszając.Wywar przelać przez gęste sito,wyciskając jabłka drewnianą łyżką(ale nie przecierając),a potem raz jeszcze przez gazę.Odlać 50ml soku.Z 1kg pomarańczy wycisnąć sok,skórki wyskrobać z miąższu.Odłożone pomarańcze sparzyć,pokroić w bardzo cienkie plasterki.Do rondla wlać 20ml wody,wsypać 200g cukru,wymieszać i gotować 20min.Wlać sok jabłkowy,sok i miąższ z pomarańczy oraz resztę cukru.Wymieszać,gotować 10min.Dodać połamaną na kawałki czekoladę.Podgrzewać,mieszając ciągle,aż czekolada się stopi.Doprowadzić do wrzenia,gotować 20min.5min przed końcem wrzucić plasterki pomarańczy.Przełożyć do wyparzonych słoiczków,zakręcić i ustawić do góry dnem aż wystygną.