Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie skleił. Cukinię dokładnie myjemy i miksujemy albo trzemy na bardzo drobnej tarce (jeśli pestki są duże, wyrzucamy gniazda nasienne, młode cukinie miksujemy całe). Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy zmiksowaną cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (czosnku można dodać więcej niż jeden ząbek). Co jakiś czas mieszając, smażymy na średnim ogniu. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, a plasterki na połówki i w osobnym garnuszku podsmażamy je na odrobinie masła, posypujemy szczyptą soli. Gdy woda się już wygotuje, dodajemy pieczarki do naszego sosu. Chwilę gotujemy razem, po czym dodajemy kremówkę. Gdy zacznie wrzeć, stale mieszając, gotujemy ok. 6 minut. Następnie sos doprawiamy solą i pieprzem i opcjonalnie przyprawami, które lubimy (może to być bazylia, oregano, papryka słodka itp.). Ugotowany makaron polewamy przyrządzonym sosem. Możemy posypać go świeżo startym żółtym serem, parmezanem.
Sos można także przyrządzać bez dodatku pieczarek. Ja np. bardzo je lubię, więc dodaję, ale kiedyś zrobiłam sos bez nich i też jest bardzo dobry :) Smacznego!