Przepis i sposób przygotowania na: Foccacie z oliwkami
8 sztuk
Mąkę przesiać do miski, zrobić mały dołek. Wkruszyć do niego drożdże, wlać 100 ml wody i delikatnie wymieszać widelcem, zgarniając przy okazji trochę mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie oliwki pozbawić pestek i pokroić wg uznania.
Gdy zaczyn się spieni, dodać do mąki sól, resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć na stolnicę i wyrabiać około 8 minut. Dodać oliwki i zagniatać ciasto kolejne 2 minuty. Przełożyć je do miski, przykryć i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, odgazować i delikatnie zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 8 części i każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek. Przełożyć na blachy wyłożone natłuszczonym pergaminem lub specjalną wkładką do pieczenia i rączką drewnianej łyżki zrobić na ich powierzchni dołeczki. Posmarować je oliwą i posypać oregano. Odłożyć na czas grzania piekarnika.
Nagrzać piekarnik do 200°C i piec ok. 12 minut.