Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Sałatka z boczniaków z serem halloumi, odc. 22

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Boczniaki z grillowanym serem halloumi, a do tego aromatyczna ziołowa sałatka z szynką, oliwkami  – to danie, które można przyrządzić na lunch lub kolację. Jest smaczne i kolorowe!

Składniki:

ser halloumi
2 sztuki
szynka
150 gramów
czosnek
1 ząbek
boczniaki
6 sztuk
boczek wędzony
200 gramów
mix sałat
1 opakowanie
bakalie
30 gramów
kapary całe Smak
50 gramów
Sklep Prymat
oliwki zielone Smak
30 gramów
Sklep Prymat
czarne oliwki Smak
30 gramów
Sklep Prymat
pomidory suszone Smak
kilka sztuk
konfitura figowa
2 łyżeczki
olej
150 mililitrów
oliwa
100 mililitrów
woda
50 mililitrów
Musztarda francuska Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Do smaku:

Oregano suszone Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Sałatka z boczniaków z serem halloumi, odc. 22

Czosnek kroimy w plastry, szynkę kroimy w grube plastry, następnie w cienkie paski.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 50 ml oleju. Dodajemy czosnek i szynkę, podsmażamy.

Boczniaki doprawiamy pieprzem cytrynowym. Na oddzielną patelnię wlewamy 100 ml oleju i smażymy boczniaki (około 5 minut z dwóch stron). Boczniaki przekładamy do patelni z czosnkiem i szynką.

Boczek kroimy w 4 plastry, odcinamy skórę i górną chrząstkę. Na patelni po boczniakach smażymy boczek z dwóch stron.

Do miski wlewamy oliwę, wodę, dodajemy musztardę i kapary. Doprawiamy do smaku oregano, solą morską, kolorowym pieprzem, mieszamy.

Na patelni po boczniakach smażymy serki halloumi, doprawiamy w trakcie kolorowym pieprzem. Do miski przekładamy mix sałat, dodajemy mieszankę bakalii, zielone i czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory i wlewamy przygotowany wcześniej sos . Następnie do sałatki dodajemy podsmażoną szynkę i mieszamy.

Na talerz wykładamy boczek, na boczek boczniaki, a na wierzch kładziemy serek halloumi i po jednej łyżeczce konfitury z figi. Obok wykładamy sałatkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak