Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ser halloumi
2 sztuki -
szynka
150 gramów -
czosnek
1 ząbek -
boczniaki
6 sztuk -
boczek wędzony
200 gramów -
mix sałat
1 opakowanie -
bakalie
30 gramów -
kapary całe Smak
50 gramów -
oliwki zielone Smak
30 gramów -
czarne oliwki Smak
30 gramów -
pomidory suszone Smak
kilka sztuk -
konfitura figowa
2 łyżeczki -
olej
150 mililitrów -
oliwa
100 mililitrów -
woda
50 mililitrów -
musztarda francuska
2 łyżki
Do smaku:
-
oregano suszone Prymat
-
sól morska - MŁYNEK Prymat
-
pieprz cytrynowy
-
Pieprz kolorowy- MŁYNEK
Sposób przygotowania
Czosnek kroimy w plastry, szynkę kroimy w grube plastry, następnie w cienkie paski.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 50 ml oleju. Dodajemy czosnek i szynkę, podsmażamy.
Boczniaki doprawiamy pieprzem cytrynowym. Na oddzielną patelnię wlewamy 100 ml oleju i smażymy boczniaki (około 5 minut z dwóch stron). Boczniaki przekładamy do patelni z czosnkiem i szynką.
Boczek kroimy w 4 plastry, odcinamy skórę i górną chrząstkę. Na patelni po boczniakach smażymy boczek z dwóch stron.
Do miski wlewamy oliwę, wodę, dodajemy musztardę i kapary. Doprawiamy do smaku oregano, solą morską, kolorowym pieprzem, mieszamy.
Na patelni po boczniakach smażymy serki halloumi, doprawiamy w trakcie kolorowym pieprzem. Do miski przekładamy mix sałat, dodajemy mieszankę bakalii, zielone i czarne oliwki, pokrojone suszone pomidory i wlewamy przygotowany wcześniej sos . Następnie do sałatki dodajemy podsmażoną szynkę i mieszamy.
Na talerz wykładamy boczek, na boczek boczniaki, a na wierzch kładziemy serek halloumi i po jednej łyżeczce konfitury z figi. Obok wykładamy sałatkę.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się