Kasze ugotować na miękko. Warzywa wymyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić na tarce o dużych otworach. Por oczyścic z nadpsutych liści, odciąć korzenie i końce liści, przekroić wzdłuż i starannie wymyć pod bieżącą wodą, pokrajać w poprzek w półpierścienie, dodac obrana i umytą cebulę pokrajaną w drobną kostkę. Rozdrobnione warzywa włożyć na rozgrzany tłuszcz, skropić woda i dusić do miękkości. Pieczarki oczyścić, wymyć pokrajać w plasterki, poddusić na tłuszczu i dodać do warzyw, razem podgotować. Do koncentratu pomidorowego dodać sól, pieprz, pół łyżeczki musztardy, mielonej papryki i gdy warzywa będą miękkie wymieszać razem, doprawić do smaku, wymieszać z kaszą/ Kaszę wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem, zapiec.