Ciacho toffi

Ciacho toffi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krakersy

    400g
  • żółtka jaj

    4
  • mąka

    3/4 szklanki
  • mleko

    3 i 1/2 szklanki
  • śmietanka 18 %

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • ekstrakt z wanilii

    1 łyżeczka
  • likier waniliowy

    łyżki
  • śmietana kremówka

    1 litr
  • mleko skondensowane

    1 duża puszka
  • cukier

    łyżeczka
  • gorzka czekolada

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2−3 godz zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy − cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany − zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier. blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym. wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem. warstwy ciasta zaczynając od dołu: krakersy masa budyniowa krakersy śmietana toffi krakersy bita śmietana starta czekolada.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

26.03.2013 12:27
moje ulubione

Krzysztof42

30.03.2011 16:24
niezłe ciacho

christopher1

16.09.2010 21:51
Smaczne

iwona332

01.09.2010 00:14
super

sylwiachmiel

12.05.2010 14:32
pycha..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat