Zielone szparagi z jajkiem na twardo :

Zielone szparagi z jajkiem na twardo :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zielone szparagi

    1 pęczek
  • sól

    1 do smaku
  • cukier

    1 do smaku
  • sok z cytryny

    1 do smaku
  • słodka śmietanka 18 %

    1/2 szklanki
  • koperek

    1/4 pęczka
  • masło

    3 łyżki
  • mąka

    1 łyżeczka
  • jaja na twardo

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obrać i odciąć z nich końcówki ( tak ok 1/3 ich długości ).Szparagi związać nitką , ułożyć w garnku ( najlepiej postawić w specjalnym garnku do gotowania szparagów tak by łebki wystawały nad poziom wody ) .Wrzycić do garnka odcięte końcówki. Wodę lekko osolić i dodać szczyptę cukru. Gotować ok 7-8 minut od zagotowania .
Wyłowić łyżką cedzakową obcięte końcówki i przetrzeć prtzez sito.
W garnuszku roztopić łyżkę masła .Wrzucić na nie pokrojony koper i chwilę smażyć mieszająć . Dodać przetarte szparagi.Wlać 1,5 filiżanki wywaru z gotoweania szparagów /Zagotować. Rozrobić mąkę ze śmietanką i wlać do zupy. Na małym gazie doprowafdzić do wrzenia. Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , cukrem , sokiem z cytryny.
Jajka na twardo pokroić w kostkę.
Szparagi podawać w tpowarzystwie młodych ziemniaków z wody , posypane usiekanym jajkiem na twardo i polane stopionym masłem ( 2 łyżki ) z zupą szparagową do popicia .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasiax18

03.07.2012 21:00
pycha

jasiek

22.05.2011 12:44
wygląda super

ewelinapac

01.05.2011 10:17
pyszne

Jolanta40

20.10.2010 08:42
uwielbiam szparagi

noculos

18.07.2010 19:08
Fajne danie, szybki obiad gotowy ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat