Zupa pieczarkowa z knedelkami ryżowymi

Zupa pieczarkowa z knedelkami ryżowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    40 dag
  • grzyby suszone

    3-4 szt
  • ew. świeże kozaczki czerwone

    6 szt
  • istek laurowy

    1 istek laurowy
  • ziele angielskie

    3 ziarenka
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • bułeczki

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion warzywny

    1 litr
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • ryż

    1 (ugotowany na sypko)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby umyć, rozkruszyć, zalać szklanką ciepłej wody, moczyć 2 - 3 godziny. Świeże kozaczki oczyścić, opłukać pokroić na plasterki i 3 minuty obgotowywać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
Do namoczonych grzybów dolać 0,75 litra bulionu, dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pieczarki.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować około 40 pod przykryciem na małym ogniu.
Bułki pokroić w kostkę, zalać resztą bulionu. kiedy się namoczą, odcisnąć.
Ryż wymieszać z bułką, jajkami, tymiankiem i natką pietruszki.
Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Uformować małe knedelki wielkości orzecha włoskiego, włożyć do osolonego wrzątku i gotować 6 - 7 minut na małym ogniu od przykryciem.
Zupę wlać do talerzy.
Do każdej porcji włożyć po kilka ryżowych knedlików.
Zupę posypać zieleniną.

Rada:
1. Jeśli masa na knedliki wyjdzie nam rzadka, możemy ją zagęścić odrobiną bułki tartej
2. Jeśli pieczarki są bardzo małe gotujemy je w całości,
3. Przed podaniem zupy łyżką cedzakową wyjmujemy suszone grzybki z garnka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat