Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli w bulionie
Mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni, dodajemy mięso, dusimy ok 10 minut, doprawiamy suszonym tymiankiem i majerankiem. Szczypiorek i pietruszkędrobno siekamy i dodajemy do mięsa, zostawiając niewielką ilość do posypania bulionu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, mieszamy.
Połowę ciasta rozwałkować bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Na cieście w odstępach około 4 cm układamy łyżeczką porcje farszu odpowiednią na jeden pierożek. Drugą połowę ciast wałkujemy równie cienko. Powierzchnię ciasta na którym leży farsz, pomiędzy nim posmarować wodą i położyć na nim drugie rozwałkowane ciasto. Dokładnie dociskamy do siebie miejsca pomiędzy porcjami nadzienia i radełkiem wycinamy prostokątne pierożki.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w nim pierożki ok 5 minut. Podajemy ugotowane razem z bulionem w którym się gotowały posypane natką i szczypiorkiem.