Nalewka z truskawek wytrawna lub deserowa

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    250 g
  • lub cukier

    500 g
  • spirytus 96 %

    500 ml
  • cytryna

    1 szt
  • Starta skórka cytrynowa

    1/4 łyżeczki
  • limonka

    1 szt
  • truskawki świeże

    1 (dojrzałe)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone truskawki zasypać cukrem ( 25 dag - jeśli chcemy by nalewka była wytrawna, a 50 dag gdy nalewka ma być deserowa - słodka) i odstawić na kilka godzin, lub na dobę, aż puszczą sok.
Gdy truskawki puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody. Zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie zlać alkohol do słoika.
Dodać sok z cytryny1/4 lub z limonki.
Można dodać odrobinę startej skórki.
Odstawić na 2 tygodnie, a po tym czasie przefiltrować.
Odstawić w ciemne miejsce i najlepiej zapomnieć o niej przez przynajmniej 3 - 6 miesięcy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

10.03.2012 11:07
warto wypróbowac

rakow2

17.01.2012 15:40
bardzo dobre

Krzysztof42

18.03.2011 17:22
dobra nalewka nie jest zła

Sylwia56

21.02.2011 00:17
super

Babciagramolka

09.12.2010 08:05
Z przyjemnością wpadnę na degustację .

Pati8

30.11.2010 13:33
ciekawy przepis...

SmacznaPyza

12.09.2010 16:19
dla mnie wersję deserową poproszę :-)))

buksiak12

01.09.2010 14:54
muszę wypróbować

buksiak12

01.09.2010 14:54
muszę wypróbować

Dorota71

01.09.2010 14:22
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat