Przepis i sposób przygotowania na: Jukatańska zupa cytrusowa
SPOSÓB WYKONANIA: Jedną nieobraną cebulę przekroić na połowę, a drugą obrać i drobno posiekać. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, wrzucić połówki cebuli i czosnek i smażyć na średnim ogniu aż zbrązowieją: czosnek powinien być wewnątrz miękki. Czosnek i cebulę zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Rozgrzać olej w rondlu i podsmażyć pozostałą cebulę, aż stanie się miękka. Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Obrać usmażoną cebulę i czosnek, grubo posiekać i dodać do gotującej się zupy razem z pomidorami, oregano, chili i kuminem. Gotować ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać skórki cytrusów, doprawić solą i pieprzem, gotować dalsze 2 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z miąższem z limonki i sokami z cytrusów. Nałożyć zupę na talerze, ozdobić chipsami tortilla i kolendrą.