Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi
Ciasto: 35 dkg mąki, 1 jajo, sól, ok. 1/8 l wody
Do przesianej mąki dodać sól, wodę, wbić jajko, zagnieść ciasto i starannie wyrobić.
Podzielić na części. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki o średnicy
ok. 5 cm. Na środek krążka nakładać łyżeczką nadzienie, składać na pół, dokładnie
zlepiając brzegi. Na wrzącą osoloną wodę nakładać partiami pierogi, zamieszać,
przykryć. Gdy podpłyną w górę, odkryć i gotować 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową
na cedzak, przelać gorąca wodą, wykładać na ogrzany półmisek i polać tłuszczem.
Pierogi z owocami podaje się polane śmietaną. Pierogi ruskie czy z grzybami można
okrasić słoniną.