Syrop lub miód z kwiatów mniszka lekarskiego

Syrop lub miód z kwiatów mniszka lekarskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeżo rozkwinięte kwiaty mniszka lekarskiego

    500 szt
  • cytryny

    2 szt
  • pomarańcza

    1 szt
  • woda

    1,5 litra
  • cukier 1,5

    kg
  • kwasek cytrynowy

    1/4 (opcjonalnie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kwiaty po zerwaniu odstawiamy na 2-3 godziny na świeże powietrze - ja wystawiam na balkon- celem wyeksmitowania z nich żyjątek.
Następnie delikatnie przelewamy je na sicie letnią wodą i odstawiamy do odcieknięcia.

Przygotowaną wodą zalewamy kwiaty mniszka, po czym dodajemy dokładnie wyszorowane, umyte i pokrojone w plastry cytryny i pomarańczę (pestki odrzucamy).
Przygotowaną mieszankę gotujemy około 10 - 15 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie zdejmujemy wywar z ognia i odstawiamy do następnego dnia.

Następnie przecedzamy płyn przez złożoną w 3 - 4 warstwy gazę na koniec delikatnie odciskając wywar z kwiatów.
Do odciśniętego płynu dodajemy cukier i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny na syrop, a dłużej 2,5 - 3 godzin na miód.
Jeśli ma to być miód dodaję pod koniec gotowania 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, uzyskuję w ten sposób niepowtarzalny smak.
Syrop lub miód przelewamy do butelek lub słoiczków i odstawiamy do spiżarki lub piwnicy - bez pasteryzowania, może spokojnie stać w piwnicy nawet 2 lata.

Pyszny dodatek do herbaty, rozsmarowany na pieczywie, a także zawinięty w ciasto naleśnikowe.



(kwiaty zbierane oczywiście z dala od dróg, traktów i siedlisk ludzkich i oczywiście w maju). Ja zbierałam je w samym sercu gór i lasów świętokrzyskich.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

30.12.2011 17:34
zdrowe

Marzena40

19.12.2010 16:18
kiedyś robiłam podobny

Babciagramolka

11.12.2010 09:16
Już tyle lat zbieram się żeby zrobić -i jakoś nie wychodziło .

msmariusz

27.10.2010 20:30
ładnie wygląda

katarzyna124

24.10.2010 08:26
Ja robię podobnie, świetny jest np. do ciast:)

buksiak12

01.09.2010 15:09
muszę wypróbować

Dorota71

01.09.2010 14:32
fajny przepis,sama tez robię takie miody

Emilia22

01.09.2010 13:35
bardzo polecam,miodzik na prawdę bardzo smaczny

Emilia22

01.09.2010 13:34
ciekawy przepis

Aseret

22.05.2010 21:17
Zawsze pod koniec kwietnia i do połowy maja jeżdżę na leśne polany, z dala od siedzib ludzkich i dróg, którymi poruszają się samochody i zrywam kwiaty mniszka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat