Przepis i sposób przygotowania na: Duszona cukinia z pomidorami
Warzywa umyłam, ale cukinii nie obierałam - były młode z ładną skórką. Nie musiałam też wydrążać z nich środka, bo miąższ nie był watowaty. Odcięłam tylko końce i pokroiłam cukinię w grube pół plastry.
Cebulę po obraniu pokroiłam w kostkę.
Pomidory przesiekałam na drobniejsze kawałki.
W rondlu rozgrzałam oliwę, zeszkliłam cebulę. Gdy zaczęła się złocić, dorzuciłam cukinię i posiekany drobno czosnek, smażyłam razem 2-3 minuty, a następnie wlałam pomidory.
Dosypałam oregano i tymianek, troszkę cukru, soli i chili.
Dusiłam wszystko ok. 5 minut, bo cukinia nie potrzebuje dużo czasu.
Na koniec dosypałam posiekaną bazylię i dołożyłam masło dla smaku. Koncentratu nie dodawałam, ale można to zrobić i sos będzie wtedy bardziej esencjonalny.
Danie posypałam grubo posiekanym szczypiorem i podałam ze świeżym pieczywem.