Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drobnych buraczków

    30 dag
  • kapusty włoskiej

    15 dag
  • ziemniaki

    3
  • białej fasolki

    10 dag
  • ogórki kwaszone

    2
  • mała puszka koncentratu pomidorowego

    7 dag
  • szklanki gęstej śmietany

    1/2
  • cukier, pieprz i sól

    do smaku
  • włoszczyzna

    1 (mała)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę umyj, zalej gorącą wodą i mocz 2 godziny, wodę odlej, a następnie zalej wrzątkiem i ugotuj fasolę do miękkości. Buraki wyszoruj, zalej wrzącą wodą i gotuj 40 minut, po czym ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce do jarzyn. Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w małą kostkę; kapustę poszatkuj. W garnku zagotuj 3 litry wody z kostkami bulionowymi. Włóż włoszczyznę oraz kapustę i ziemniaki, całość gotuj 15 minut. Potem dodaj buraki i ogórki, gotuj jeszcze 10 minut. Teraz dołóż ugotowaną fasolę, wszystko razem zagotuj, dopraw koncentratem pomidorowym, śmietaną, solą, pieprzem oraz cukrem do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

12.04.2012 08:57
super

iknkirke

01.03.2012 19:55
fajny

Monika192

04.01.2011 15:02
uwiebiam barszczyk

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat