ciasto pychotka

ciasto pychotka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    115 g
  • biały ser

    115 g
  • cukier drobny

    1 lyzka
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    250 g
  • sól

    1/2 lyzeczki
  • stopione masło

    250 g
  • orzechy włoskie

    130 g
  • cukier drobny

    225 g
  • cynamom Prymat

    2 lyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: w misce utrzeć masło z serem - najlepiej mikserem - pod koniec dodać łyżkę cukru, jajko i sól. Wyrobić ręką ciasto dodając mąkę - tak by ciasto było zwarte - ciasto musi być gładkie i musi dać się rozwałkować.
Z ciasta trzeba zrobić kulę i zawinąć w folię, wstawić, na co najmniej 2 godziny do lodówki. A najlepiej na całą noc.
Następnego dnia, ciasto podzielić na 6 części i na wysypanej mąką stolnicy każdą cześć rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm, posmarować stopionym masłem. Posypać orzechami mielonymi i sułtankami oraz pozostałym cukrem i cynamonem.
Każdy krążek pokroić na 8-10 trójkątów i zrolować każdy w kierunku od podstawy do wierzchołka.
Ciastka ułożyć na blasze, posmarować masłem stopionym i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15-30 minut.
Są gotowe, kiedy się zrumienią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

misia53

01.02.2012 21:12
ciasto z pewnością faje ale na zdjęciu jest coś innego .....podrzutek

Krzysztof42

22.02.2011 15:34
zachęcająca nazwa

Kate131

27.10.2010 08:53
rzeczywiście musi byc pychotka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat