Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe jalousie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasta francuskiego 50 dag
jabłka 4
cukru 5 dag
pomarańczy 1/2 soczystej
soku z cytryny 1 łyżka
cynamonu z młynka kilka szczypt
żółtko do posmarowania 1
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe jalousie

*lub białko, jak komuś akurat zbywa...

Do rondelka wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny (najlepiej przez sitko, aby uniknąć wydłubywania pestek i farfocli). Dodać cukier i przyprawę i zagotować na delikatnym ogniu. Wrzucić obrane i pokrojone w niezbyt małą kostkę jabłka. Tu kilka słów wyjaśnień. Jabłka mam obrane i przepołowione. Natomiast gdy stawiam rondelek na ogniu, zaczynam je stopniowo pozbywać gniazd nasiennych i po każdym pokrojeniu połówki jabłka w kostkę, wrzucam ją do syropu. Całość dusić mieszając, aż płyn wyparuje. Tym sposobem część jabłek pysznie się rozpadnie, ale część pozostanie w wyczuwalnych kawałkach. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Ciasto francuskie rozmrozić jeśli było mrożone, po czym w zależności od firmy - rozłożyć na blasze na papierze, w który było zawinięte, lub wcześniej rozwałkować na długość blachy - na tymże papierze. Połowę ciasta - biorąc miarę wg długości - posmarować białkiem i wyłożyć nadzienie jabłkowe, pozostawiając 1-1,5 cm brzeg dookoła. Przykryć drugą połową ciasta. Posmarować wierzch żółtkiem lub białkiem i posypać cukrem. Ostrym nożem zrobić nacięcia w poprzek, co mniej więcej 1,5-2 cm. Piec na złoty kolor w temp. 200°C przez ok. 20 minut. W razie potrzeby - przykryć wierzch folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.03.2013 00:23
zapowiada się pysznie
Ela15 03.05.2012 07:25
muszę spróbować
jolajka 28.09.2011 07:10
zrobiłam i polecam , pycha
ZEWA 15.09.2011 15:10
z jabłkami pycha
Elżbieta17 08.03.2011 08:49
Muszę wypróbować!
mirosława4 11.01.2011 21:32
wygląda apetycznie
Aleksandra45 22.11.2010 09:45
ślicznie wyglądają!!!
Justyna70 22.11.2010 08:19
świetne!! :)
madagaskar 06.11.2010 20:29
PYCHA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak