Przepis i sposób przygotowania na: Sok z winogron
Sok z winogron to napój, który powstaje z dojrzałych owoców winogron, które są najsłodsze i najsmaczniejsze. Dodatek cukru podbija smak winogron i konserwuje sok, tak by zamknięty w słoiczku mógł przetrwać sezony. To raczej mało prawdopodobne, bo sok jest tak pyszny i znika w mgnieniu oka. Aby zachować sok na dłużej, można go pasteryzować, ale jak w tym przepisie, należy zalać butelki gorącym sokiem, zakręcić i obrócić nakrętką do dołu. Przechowując sok z winogron w chłodnym i ciemnym miejscu, można cieszyć się jego smakiem przez cały rok.
Do przygotowania soku z winogron należy użyć sokownika. Gorący sok prosto z sokownika nalewać do butelek, dokładnie zakręcić i obrócić butelkę. Tak przygotowany sok nadaje się na zimę do herbatki, zamiast kompotu.