Przepis i sposób przygotowania na: Pierś indyka i ta papryka
Cebule i czosnek obrać. Cebule przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek pokroić na plasterki, a te w słupki. Całość zeszklić na patelni na 3 łyżkach oleju. Dodać paprykę, chwilę podgrzać, po czym połowę odłożyć. Do reszty wlać ocet winny. Doprawić na pikantnie solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10 minut.
Mięso umyć, osuszyć i naciąć w nim kieszeń. Nadziać papryką z patelni, natrzeć solą i pieprzem i związać bawełnianą nitką. W brytfannie rozgrzać pozostałą łyżkę oleju, zdjąć z ognia i włożyć mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 200˚C przez 1,5 godziny - koniecznie pod przykryciem. Mięso będzie bardzo soczyste.
Pozostawioną paprykę przełożyć na patelnię tuż przed końcem pieczenia, podlać 2-3 łyżkami wody, doprawić solą i pieprzem, pozostawić na małym ogniu na ok. 5-10 minut, często mieszając. Gotowe mięso pokroić w plastry. Podawać z ryżem w jakim bądź kolorze i oczywiście z resztą gorącej już papryki.