Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe pikle słodko-pikantne
2. Jalapeno drobno posiekać.
3. Litr wody zagotować wraz z cukrem, octem, papryczką i przyprawami.
4. Owoce włożyć do gotującej się zalewy i gotować całość przez około 5 minut. Owoce mają być jedynie lekko szkliste.
5. Owoce wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w wyparzonych słoikach.
6. Zalewę przecedzamy przez sitko, wrzący wywar wlewamy do słoików. Następnie przecedzone przyprawy rozdzielamy po równo do każdego słoika.
7. Zakręcamy słoiki wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem aby wystygły.
Tak przyrządzone marynowane owoce są gotowe do spożycia już po kilu dniach, doskonale pasują do pieczonych mięs.
Przypisek kucharki: Gruszki przeznaczone do marynowania powinny być twarde.