Majonez

Majonez

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka jaj

    2 szt
  • olej

    450 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja dokładnie umyć, oddzielić żółtka od białek, wbić do miski Dodać do żółtek trochę octu i musztardę. Trzepaczką lub drewnianą pałką połączyć razem, a następnie ubijać, wlewając olej najpierw po kropli, potem cienkim strumieniem. Ubijać stale mieszając w jedną stronę. Gdy cała ilość oleju zostanie zużyta, dodać resztę octu lub kwasku, soli i cukru do smaku. Odstawić i od chwili uzycia trzymać w chłodnym miejscu pod przykryciem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat