Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu
Formę do pieczenia o wymiarach około 28-34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i rozprowadzić równomiernie. Piec około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Czystą, lnianą ściereczkę oprószyć cukrem waniliowym. Wyłożyć na nią biszkopt wierzchem do dołu i od razu zdjąć papier do pieczenia. Następnie biszkopt zwinąć ze ściereczką w rulon wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do wystygnięcia.
W tym czasie bitą śmietanę, serek mascarpone i cukier ubić na sztywny krem. Dodać alkohol i przestudzoną kawę i jeszcze chwile ubijać do całkowitego połączenia składników.
Rozwinąć roladę. Wyłożyć krem, rozsmarować go równomiernie na biszkopcie i zwinąć roladę ponownie. Resztę kremu rozsmarować na powierzchni rolady tworząc łyżeczką fale. Oprószyć kawą rozpuszczalną przetartą przez sitko.
Odstawić do lodówki na minimum godzinę.