Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

12 surowych płatów lasagne (tęskniąc za Malmą używam Arrighi),
60 dag mielonego mięsa wołowego,
1 mała puszka obranych pomidorów,
1 duża cebula,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
oliwa,
100 ml wytrawnego czerwonego wina (lub wody),
oregano Prymat, bazylia Prymat, tymianek Prymat,
sól, pieprz Prymat, chili Prymat,
30 dag mozzarelli lub żółtego sera (gouda jest ok).

Sos:
2 czubate łyżki mąki,
2 czubate łyżki masła,
750 ml mleka,
sól, biały pieprz Prymat, gałka muszkatołowa Prymat.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej mięso. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć i dodać przecier pomidorowy i pomidory (jeśli są w całości – pokroić na grube kawałki).Doprawić solą, pieprzem i chili, dodać zioła – wg uznania – i podlać winem. Dusić ok. 15-20 minut.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać połowę mleka, dokładnie rozmieszać i wlać resztę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilkę pogotować – sos powinien być troszeczkę rzadszy od klasycznego beszamelu.
Rozgrzać piekarnik do 200˚C.
W naczyniu żaroodpornym rozlać trochę sosu beszamelowego na dnie, ułożyć płaty lasagne i polać beszamelem. Przykryć 1/3 sosu mięsnego, posypać startym na grubej tarce serem i znów ułożyć makaron. Polać beszamelem, nałożyć kolejną warstwę sosu mięsnego i sera, po czym znów ostatni raz powtórzyć operację. Wierzchnią warstwę stanowić powinien makaron polany beszamelem i posypany sporą ilością sera. Ser koniecznie polecam polać sosem beszamelowym, bo w czasie pieczenia, utworzy się na wierzchu apetyczna skórka. Ser nie zdąży się przypalić, tylko rozpuści się, i pięknie zrumieni. Całość zapiekać 15 minut, po czym zmniejszyć temp. do 180˚C i piec 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marybeth
Marybeth 02.08.2011 12:53
Pyszne!
treonina 13.07.2011 02:28
uwielbiam to danie!
Izabela/bella81 29.06.2011 08:27
z chęcią bym spróbowała :)
wolochski 21.06.2011 20:12
super
irenka 28.02.2011 13:02
ładnie wygląda i na pewno jest smaczna
manaika 02.02.2011 00:15
kaloryczne, ale nie mogłabym przejść obok obojętnie...
bami 09.01.2011 13:11
Lasagne...moja słabość :)
Mati13 26.11.2010 14:13
ładnie wyglada
traktorek 05.11.2010 09:34
jeszcze nie jadłam ale spróbuję
Kryska73 22.10.2010 14:32
uwielbiam lasagne, ale nie za często bo jest bardzo kaloryczna!
Dorota76 12.10.2010 22:44
to jest naprawdę pyszne
lemon tree 06.10.2010 14:03
ja też :)
hastalavista 06.10.2010 00:05
uwielbiam!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak