Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z mięsem
Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Nastepnie ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praske. Do gorących ziemniaków dodajemy 1 łyżke masła i równomiernie rozsmarowywujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko przestygną dodajemy jajko i mąke według uznaia, razem wszystko mieszając.
FARSZ MIĘSNY:
Łopatkę myjemy i gotujemy z dodatkiem kucharka do miękkości. Następnie mielimy maszynką do mięsa. Cebulkę smażymy na masle złoty kolor, potem dodajemy mięsko i razem mieszamy.
Nabieramy trochę ciasta, robimy dołek i nakładamy farsz. Potem formujemy kuleczkę.
Gdy zrobimy już kluski to wrzucamy na wrząca wode, delikatnie mieszajac. Gotujemy na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Gdy kluseczki wypłyną gasimy ogień i przykrywamy pokrywką na 5 minut. Można kluseczki podac z cebulką.