Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z papryką
1 czerwona papryka,
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz Prymat.
Umyć cukinie i paprykę. Z cukinii odkroić końce, przekroić wzdłuż na ćwiartki i pokroić na kawałki grubości 1 cm. Paprykę oczyścić usuwając gniazda nasienne i powięzi, pokroić w krótkie paseczki. Czosnek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
W rondelku zeszklić delikatnie na maśle pokrojony czosnek, smażąc przez 1 minutę - cały czas mieszając. Dodać paprykę, wymieszać i smażyć chwilkę, po czym wrzucić cukinię. Smażyć nadal mieszając, aż cukinia zmięknie. Trwa to kilka chwil - całość powinna pozostać leciutko chrupiąca. Dodać natkę, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać.
Podawać w zastępstwie surówki. Świetnie nadaje się do mięs z grilla.