Domowe lody czekoladowe

Domowe lody czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    3/4 szklanki
  • kremówka

    3/4 szklanki
  • cukier

    4 łyżki
  • gorzka czekolada

    1/2 tabliczki
  • żółtka jaj

    2-3 sztuki
  • posiekane migdały

    1 łyżeczka
  • orzechy laskowe

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko łączymy z kremówką i dwiema łyżkami cukru doprowadzając do wrzenia. Gdy zaczną wrzeć przelewamy do żółtek zmiksowane z pozostałym cukrem. Mieszamy, ponownie przelewamy do rondelka, dodajemy posiekaną czekoladę, orzechy i migdały. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Gdy masa wystygnie ukręcamy ją maszynką do lodów lub ręcznie do uzyskania pożądanej konsystencji.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

02.03.2014 09:37
pyszne lody

IKrakowianka

27.07.2012 21:01
mniamm, idealny deser :))

Iwusia

12.08.2011 23:31
mniam :)

Krzysztof42

07.01.2011 16:11
mogą być i domowe

anja3107

13.11.2010 11:44
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat