Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sól
pieprz
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki bułki tartej
30 dag pieczarek
2 łyżki masła
Odrobina majeranku
Bazylia suszona Prymat
1 i 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
olej 1/2 szkl.
schab 2 talarki (wieprzowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

Kaszę opłucz i zalej 3 szklankami osolonej wody. Zagotuj i zostaw na wolnym ogniu jeszcze przez 15 min. - często mieszaj. Garnek zdejmij z ognia, przykryj pokrywką, owiń w ręcznik i włóż na godzinę pod pościel lub duży koc.

Pieczarki opłucz, obierz, pokrój w kostkę, zalej dwiema szklankami wody, posól i gotuj przez 20 minut. Następnie odlej większość wody - zostaw tylko odrobinę. Dodaj masło, smaż przez około 10 minut. Dodaj przyprawy, zaklep 1 łyżką mąki wymieszanej w 1/3 szklanki wody. Dopraw solą i pieprzem.

Talarki schabu wieprzowego rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Przygotuj trzy talerze. Na pierwszym rozbij jajko i rozmąć je widelcem. Na drugi wsyp mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Talarki mięsa obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, po czym włóż wypanierowane mięso. Smaż po obydwu stronach na złoty kolor.

Wyjmij na talerz kaszę, polej ją sosem pieczarkowym, połóż obok schab. Jako dodatek możesz dodać surówkę z kiszonej kapusty

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 04.10.2011 11:30
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak