Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prosty przepis na puszystą babkę drożdżową! Świetnie smakuje sama lub z ulubionymi dodatkami np. dżemem. Polecam

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mleko 250 ml
margaryna do pieczenia 150 g
cukier 100 g
sól 1 szczypta
margaryna do posmarowania formy
kandyzowane owoce 1 garść
jajko 2 szt
drożdże 12 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

W misce mieszamy niezbyt dokładnie cukier, letnie mleko, jajka, posiekaną margarynę i pokruszone drożdże. Nakrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy 50 min. W temp. 180st (najlepiej z termoobiegiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AGNIESZKA144 23.05.2012 19:40
super
smakowita 07.05.2012 18:32
uwielbiam drożdżowe ciasta
Sarenka 30.09.2011 08:39
Babeczki, wieńce to coś, co lubię
angelika14 17.07.2011 10:27
fantastyczne ciasto
Elżbieta17 27.06.2011 15:15
Bardzo ładna:)
ana00 04.05.2011 16:25
pyszna babeczka
agnieszka214 14.04.2011 09:42
apetyczne
izapozdro 16.03.2011 18:59
pycha
Aleksandra45 01.03.2011 17:22
już niedługo święta, więc przepis się przyda :-)
marta1371 08.02.2011 19:37
babka drożdżowa -to jest to co bardzo lubię
misia53 27.01.2011 18:36
Babka drożdzowa pyszna i zdrowa.
ZEWA 04.01.2011 10:42
i do tej babki herbatka - pycha
Monika193
Monika193 22.10.2010 21:13
uwielbbiam drożdżowe ciasta
banditka 30.09.2010 19:40
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak