Kurze udka z ryżem i porami

Kurze udka z ryżem i porami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurze udka

    4 szt
  • ryż długoziarnisty

    20 dag
  • pory duże

    2 szt
  • olej

    6 łyżek
  • sos sojowy jasny

    4 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • imbir

    2 dag
  • bulion

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka po umyciu osuszyć /np. ręcznikiem papierowym/, dobrze natrzeć solą i zmielonym pieprzem.
Mocno rozgrzać 3 łyżki oleju,obsmażyć udka na rumiano.Zmniejszyć płomień i smażyć udka ok 20 - 25 minut.
Zagotować w rondlu osolona wodę, wsypać ryż i gotować 15 minut na średnim ogniu,odcedzić, osączyć /można ugotować dwa woreczki ryżu wg przepisu/.
W tym czasie pory oczyścić , umyć,pokroić w ukośne plasterki. Imbir obrać /najlepiej się to robi łyżeczką/, drobniutko posiekać.
Udka zdjąć patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem /np. umieścić w dobrze nagrzanym piekarniku/.
Do tłuszczu ze smażenia udek dodać pozostały olej, wsypać pory i imbir, wymieszać, dusić 2,3 minuty na małym ogniu. Całość polać bulionem i sosem sojowym, gotować parę minut. Wsypać ryż, wymieszać , przyprawić pieprzem, chwilę podgrzewać, mieszając.
Podawać : Ryż do filiżanki , ugnieść łyżką i taką \"babeczkę\" na talerz. Obok udko. Przybrać natką.
Można dodać ogórek kiszony lub konserwowy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

16.11.2011 10:08
dobre

rakow2

15.09.2011 16:25
smaczne polecam

Misia90

01.08.2011 19:19
fajne

cukiereczek

02.06.2011 10:08
super

accee

22.11.2010 20:18
Super sprawa!

edyta51

15.10.2010 14:16
pycha

iwona332

27.09.2010 22:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat