zapiekanka z boczkiem

zapiekanka z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    850 g
  • cebula

    1
  • wędzony boczek

    150 g
  • serek pleśniowy

    200 g
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane na pół twardo ziemniaki pokroić w talarki. Cebulę drobno posiekać. Boczek i ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niej cebulę oraz czosnek. Smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu. Doprawić do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę ziemniaków na nie połowę boczku z cebula i część sera. Przykryć następną warstwą ziemniaków, boczku i sera. Całość polać śmietaną. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Przed podaniem posypać natką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kriso

13.05.2011 12:36
fajny przepis

IlonaAlbertos

19.11.2010 00:33
Taka zapiekanka jest naprawdę pyszna, w sam raz na kolację :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat