Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana ziemniakami i zielonymi oliwkami na pomidorowym sosie
Na oliwie smażymy posiekany czosnek (4 ząbki) a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy się trochę przyrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę,oliwki pokrojone w plasterki oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli w proszku i sporą ilością sproszkowanej słodkiej papryki, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Odstawiamy by trochę przestygło a następnie dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser, mieszamy.
Każdą paprykę przekrajamy wzdłuż tak, aby każda połówka miała ogonek i usuwamy gniazda nasienne a następnie napełniamy przygotowanym nadzieniem.
Na dno naczynia do zapiekania wylewamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy i układamy na nim nadziane papryki.Zapiekamy przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C