Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z cukinią
Część cukinii kroimy w cienkie plasterki (do wyłożenia na wierzchu zapiekanki ), które następnie skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, doprawiamy pieprzem i oregano, mieszamy aby każdy plasterek pokryty był oliwą i przyprawami. Pozostałą cukinię kroimy w półksiężyce.
Na oliwie podsmażamy czosnek wyciśnięty przez praskę a następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półksiężyce. Solimy i doprawiamy pieprzem i podsmażamy do momentu aż cukinia zmięknie.
Łączymy ją z lekko przestudzonym makaronem oraz startym serem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierz posypujemy startym parmezanem a następnie układamy dachówkowo plasterki cukinii marynowane w oliwie z przyprawami i ponownie posypujemy parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20-25 minut