Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
boczek surowy wędzony
80 g -
cebula biała
1 szt. -
czosnek
3 ząbki -
łopatka wieprzowa
400 g (mielona) -
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
1 łyżka -
młode ziemniaki
400 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Tymianek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
2 łyżeczki -
Rozmaryn suszony Prymat
2 łyżeczki -
młoda kapusta
1 główka -
śmietanka 36%
150 ml -
parmezan
20 g -
lubczyk świeży
5-6 liści -
sos sojowy
30 ml
Dodatki:
-
lubczyk świeży
-
Cebulka perłowa marynowana Smak
-
ogórki konserwowe Smak
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Zapiekanka z mięsem mielonym, młodymi ziemniakami i kapustą wg Piotra Ogińskiego
Boczek smażymy od zimnej patelni wraz z ½ cebuli oraz 2 ząbkami czosnku przez ok. 3 minuty.
Resztę cebuli oraz czosnku dodajemy do mięsa wraz z przyprawą do mięsa mielonego i całość dokładnie mieszamy.
Ziemniaki kroimy w centymetrowe plastry, przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, tymiankiem, pieprzem cytrynowym oraz rozmarynem, dokładnie mieszamy, przerzucamy na patelnię z boczkiem i smażymy ok. 4-5 minut.
W międzyczasie z młodej kapusty usuwamy zewnętrzne liście, kroimy na pół, odrywamy 3-4 liście którymi wyścielamy dno naczynia żaroodpornego, na kapustę przekładamy podsmażone ziemniaki wraz z boczkiem, zalewamy śmietanką, na górę rozdrabniamy mięso tak jak jest to pokazane na filmie, następnie trzemy parmezan, układamy liście lubczyku, dolewamy sosu sojowego, przykrywamy dokładnie liśćmi kapusty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, pamiętając by w połowie pieczenia dokładnie ją wymieszać, tak by kapusta nam się nie spaliła, a całość ładnie zapiekła.
Na gotowej zapiekance układamy cebulkę perłową, posiekane ogórki konserwowe oraz świeży lubczyk.
Smacznego!
Komentarze (0)