Co na obiad: Zapiekanka z mięsem mielonym, młodymi ziemniakami i kapustą wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Oto świetny przepis na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mieloną łopatką wieprzową, młodą kapustką i młodymi ziemniakami z marynowaną perłową cebulką oraz konserwowymi ogórkami w roli dodatków. Mniam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy wędzony

    80 g
  • biała cebula

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • łopatka wieprzowa

    400 g (mielona)
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżka
  • młode ziemniaki

    400 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • młoda kapusta

    1 główka
  • śmietanka 36%

    150 ml
  • parmezan

    20 g
  • lubczyk świeży

    5-6 liści
  • sos sojowy

    30 ml

Dodatki:

  • lubczyk świeży

  • cebulka marynowana perłowa

  • ogórki konserwowe Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek smażymy od zimnej patelni wraz z ½ cebuli oraz 2 ząbkami czosnku przez ok. 3 minuty.

Resztę cebuli oraz czosnku dodajemy do mięsa wraz z przyprawą do mięsa mielonego i całość dokładnie mieszamy.

Ziemniaki kroimy w centymetrowe plastry, przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, tymiankiem, pieprzem cytrynowym oraz rozmarynem, dokładnie mieszamy, przerzucamy na patelnię z boczkiem i smażymy ok. 4-5 minut.

W międzyczasie z młodej kapusty usuwamy zewnętrzne liście, kroimy na pół, odrywamy 3-4 liście którymi wyścielamy dno naczynia żaroodpornego, na kapustę przekładamy podsmażone ziemniaki wraz z boczkiem, zalewamy śmietanką, na górę rozdrabniamy mięso tak jak jest to pokazane na filmie, następnie trzemy parmezan, układamy liście lubczyku, dolewamy sosu sojowego, przykrywamy dokładnie liśćmi kapusty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, pamiętając by w połowie pieczenia dokładnie ją wymieszać, tak by kapusta nam się nie spaliła, a całość ładnie zapiekła.

Na gotowej zapiekance układamy cebulkę perłową, posiekane ogórki konserwowe oraz świeży lubczyk. 

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat