Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz z polędwicy wieprzowej w borowikach :
Mięso przeciąć wzdłuż na 3 paski. Złożyć razem i zawiązać na jednym końcu nitką by się nie rozpadały. Potem spleść mięso jak warkocz i ponownie zawiązać koniec plecionki. Natrzeć ,, warkocz ,, sosem sojowym , pieprzem , papryką , miodem . Obsmażyć na rumiano na oleju z masłem ( 1 łyżka oleju, 1 łyżka masła) .Przełożyć do rondla .Patelnię zalać wodą, dodać Bulionetkę i zagotować .Przelać do rondla i dusić na małym gazie 45 minut. Wyjąć delikatnie mięso , usunąć nitki .Doprawić sos sosem sojowym , pieprzem i papryka wg uznania. Sos zagęścić mąką .
W czasie kiedy mięso się dusi oczyścić grzyby. Trzonki pokroić w plastry . Smażyć na rumiano ( ok. 15 minut ) mieszając .Przed podaniem podgrzać grzyby – odsączyć kapelusze z tłuszczu i obłożyć nimi mięso , a tłuszcz ze smażenia i trzonki grzybów dodać do sosu – podgrzać .
Można dodać do sosu trochę śmietany – ale nie koniecznie – sos i tak jest bardzo aromatyczny .