Boczek pieczony z białym winem i tymiankiem

Boczek pieczony z białym winem i tymiankiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białe wino

    250ml
  • boczek

    2kg ze skórą
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórę boczku nacinamy w kwadraty nacieramy solą i pieprzem czarnym na blachę układamy 4 główki czosnku(nieobranego) przekrojonego na pół na czosnek kładziemy kilka łodyg tymianku układamy boczek skórą do góry polewamy oliwą z oliwek i białym winem pieczemy ok 2godz w temp. 180c.Upieczony boczek przekładamy do naczynia przyciskamy pokrywką i dodatkowo obciążamy wstawiamy do lodówki na 6godz.Następnie kroimy na porcje, robimy sos z wywaru który został z pieczenia.Porcje boczku przed podaniem podsmażamy na patelni przykrywając folią aluminiową

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat