Zupa z cukinią i soczewicą

Zupa z cukinią i soczewicą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej roślinny

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    750 ml
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • jogurt naturalny

    200 g
  • soczewica zielona

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy i zalewamy wodą, aby moczyła się przez około godzinę.
Obraną i posiekaną drobno cebule szklimy z czosnkiem na odrobinie oleju. Dodajemy obrane (jeśli skórka jest ładna, można ją wyszorować i nie trzeba obierać) i pokrojone w kostkę cukinie oraz odcedzoną soczewicę.
Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Szczypiorek siekamy niezbyt drobno, a zupę nieco studzimy. Mieszamy jej część z jogurtem i dodajemy powoli do garnka ciągle mieszając.
Dodajemy szczypiorek i miksujemy blenderem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat