pierzynka pani Holi

pierzynka pani Holi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 20 dag cienkiego makaronu

  • 1 łyżka masła

  • 80 dag jabłek

  • 2 łyzki cukru

  • bułka tarta

  • Wierzchnia warstwa

  • Piana zrobiona z 3 łyżek cukru, cukru waniliowego i trzech białek.

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie, uważając by nie był zbyt miękki ani zbyt twardy. Zahartować po czym wymieszać z masłem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wysmarować naczynie żaroodporne dokładnie tłuszczem, posypać bułka tartą i włożyć połowę ugotowanego makaronu, na makaron jabłka posypane cukrem i kolejną warstwę makaronu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na czas 15 minut. Gdy przysmak znajduje się w piekarniku można się zabrać za zrobienie piany, ubijając białka do sztywności dodając pod koniec cukier zwykły wraz z waniliowym. Tak przygotowaną pianę wylać na makaron pokrywając go dokładnie wstawić na chwilę do piekarnika do momentu aż się piana zrumieni. Podawać na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat