chleb pszenny

chleb pszenny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg mąki

  • 2 szklanki wody

  • sól

  • 5 dag drożdzy

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z małą ilością cukru i soli, częścią ciepłej wody i kilkoma łyżkami mąki. W ten sposób powstanie rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy urośnie wlać go do mąki, dodać resztę wody, osolić i wyrabiać dokładnie ok. 20 minut, Az pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie odstawało od ręki. Wtedy posypać je mąką, przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki i włożyć do długich, wąskich kek sówek wysmarowanych olejem. Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zacznie zwiększać objętość wstawić je do gorącego piecyka 220 stopni na 45 minut. Zbadać cienkim patyczkiem, czy jest upieczone. Gotowy chleb wyjąć, wyjąć z formy, posmarować po całości wodą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

27.09.2010 19:11
świetne

ewelina_b1

19.09.2010 20:37
posowało by spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat