Babeczki orzechowe z czekoladą

Babeczki orzechowe z czekoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła (margaryny)

    125 g
  • szklanki drobnego cukru

    1/3 szkl
  • ekstraktu z wanilii

    1 łyżeczka
  • pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)

  • kakao

    1 łyżeczka
  • mleka

    3 łyżki
  • łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)

    1 i 1/4 łyżeczki
  • czekolady, posiekanej, Waszej ulubionej

    100 g
  • jajka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ubić na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości. Wbijać jajka, po kolei, miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy). Wmiksować ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy, cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko. Do gotowej masy wmieszać czekoladę.

Formę na babeczki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta nakładać do więcej niż 3/4 wysokości foremek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

buksiak12

10.09.2010 11:24
pyszności

buksiak12

10.09.2010 11:24
pyszności

Dorota71

10.09.2010 10:38
świetne!

Dorota71

10.09.2010 10:38
świetne!

Emilia22

10.09.2010 10:05
super przepis

Emilia22

10.09.2010 10:05
super przepis

Emilia22

10.09.2010 10:05
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat