Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pomidorowa z soczewicą

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica
100 gram
podłużne pomidory
1 kilogram
oliwa
1 łyżka
pieprz czarny
bazylia świeża
do przybrania
Liść laurowy suszony Prymat
1 listek
Sklep Prymat
bazylia świeża
3 łyżki
puree
2 z suszonych pomidorów w oleju

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z soczewicą

Soczewicę opłukać, odcedzić i włożyć do rondla z gotującą wodą. Podgrzewać pod przykryciem 25 minut, aż zmięknie. Odcedzić, opłukać i odstawić. Włożyć pomidory do miski, zalać wrzątkiem, zostawić na pół minuty i odcedzić. Zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić w kostkę. W dużym rondlu podgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu (10 minut). Mieszając, dodać pomidory, pomidorowe puree, wywar, listek laurowy i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się ugotują (przez 25 minut). Odstawić rondel z ognia i poczekać parę minut aż przestygnie. Wyjąć listek laurowy i zmiksować zupę na gładki krem. Wyłożyć do czystego rondla wymieszać z soczewicą i posiekaną bazylią. Podgrzać na niewielkim ogniu. Zupę podawać przybraną świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak