Łosoś duszony w czarownym winie z mocnym aromatem laurowym

Łosoś duszony w czarownym winie z mocnym aromatem laurowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • masło

    2 łyżka
  • pół cytryny (starta skórka i sok)

  • koperek (dużo)

  • pieprz czarny ziarnisty

    6 szt.
  • łosoś dzwonka

    80 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety myję, osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem, skrapiam sokiem z cytryny, solę, posypuję znaczną ilością czarnego pierzu i wstawiam o lodówki na 30 minut.

W dużym i płaskim rondlu stapiam masło, dodaję liść laurowy, pieprz w ziarnach, wino, doprawiam solą i mielonym pieprzem i doprowadzam do wrzenia. Do rondla wkładam rybę i duszę pod przykryciem ma małym ogniu (płyn powinien \"pyrkać) do miękkości przez około 20-25 minut. Pod koniec duszenie dodaję sok z cytryny o otarta skórkę. Gotową rybę wyjmuję z wywaru i przekładam w ciepłe miejsce. Sos odparowuję - tak by zostało go kilka łyżek, następnie przecedzam i polewam nim rybę. Potrawę dekoruję gałązkami koperku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

30.07.2013 11:29
extra rybka

Dorian

19.05.2012 20:50
niesamowity

Tomek13

01.12.2011 10:58
super

Marzena34

13.06.2011 11:28
bardzo wykwintny

Zoso

16.04.2011 19:54
uwielbiam łososia

Magdalena1110

22.02.2011 07:29
pycha

Mariolka1

09.02.2011 22:41
pyszności

accee

16.01.2011 23:34
Super sprawa

IlajEM

06.01.2011 19:45
Super

Tika4444

22.12.2010 08:17
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat