Kapusta kwaszona

Kapusta kwaszona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    2 kg
  • marchewki

    2
  • sól

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić, drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce i wymieszać z solą. Ubić w kamiennym garnku lub w słoju, obciążyć, przykryć ściereczką. Po kilku dniach gdy pokaże się piana, łyżką drewnianą zrobić w kilku miejscach otwory w kapuście. Pozostawić do dokwaszenia. Po 6-7 dniach kapusta będzie gotowa. Należy ją wówczas przełożyć do słoików, zakręcić, pasteryzować i wynieść w chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

07.10.2012 23:21
super :)

Łukasz15

11.09.2012 19:19
Super

Katarzyna59

29.08.2012 20:17
super

banditka

16.09.2010 13:03
fajne

plocia

11.09.2010 12:11
swojska najlepsza

Monika193

03.09.2010 08:14
bardzo lubię taką kapustę

Margo1

01.09.2010 17:04
Na pewno zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat