Rogaliki drożdżowe z makiem

Rogaliki drożdżowe z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dag
  • mąka

    3-4 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mleko

    200 ml
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło roślinne

    10 dag
  • masa makowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Drożdże przełożyć do ogrzanej miseczki, dodać do nich odrobinę ciepłego mleka i łyżkę cukru, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej cukier zmiksowany( lub utarty) z żółtkiem, cukier waniliowy i rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto, następnie dodać rozpuszczony tłuszcz, ponownie zagnieść w miarę potrzeby podsypując mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować. Z ciasta wykrawać trójkąciki, układać na nie po łyżce masy makowej i zwijać na kształt rożków- rogalików. Tak przygotowane rogaliki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować roztrzepanym białkiem i piec w temperaturze 180 stopni do momentu aż rogaliki staną się złoto- brązowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

01.01.2013 00:51
Bardzo dobre

IKrakowianka

10.10.2012 20:06
ale super-zrobię jutro :)

BozenA

20.11.2011 12:38
super

Sarenka

30.10.2011 09:41
Domowe pieczywo jest jednak najsmaczniejsze :)

Ela20

10.09.2011 12:48
pycha :)

Allice

10.08.2011 11:01
smakowicie wyglądają :)

iwona332

18.09.2010 17:42
super

pacpaw

15.09.2010 09:15
smakata !!!

banditka

02.09.2010 09:19
smakowite :)

Iwusia

01.09.2010 21:48
Wyglądają wspaniale te Twoje rogaliki i jakie smaczne muszą być :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat