Babka Eli Robert

Babka Eli Robert

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • margaryna

    20 dkg
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia maly

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • mleko

    3/4 szklanki
  • rodzynki

    5 dkg
  • margaryna do wysmarowania formy

  • orzechy włoskie

    10 drobno siekane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać cukier waniliowy.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i stopniwo dodawać do utartych żółtek na przemian z mlekiem.Dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę,rodzynki,posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie wymieszać z ciastem i wylać do formy babkowej,wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni przez 55 minut.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat