Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z marchewkowym farszem
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.
Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Sos:
Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem, blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan, podgrzewamy (nie zagotowujemy). Wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy.
Kluski podajemy z sosem.