Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kluski śląskie z marchewkowym farszem

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Od rana wiedzieliśmy, co chcemy zjeść. Kluski śląskie chodziły nam po głowie. Pytanie: Jak je „odświeżyć”? Rozwiązanie problemu przyszło przy „garach” ;)

Składniki:

Składniki:

ziemniaki
750 gramów
mąka ziemniaczana
250 gramów
marchew
250 gramów
olej słonecznikowy
3 łyżki
cebula
1 sztuk
ząbki czosnku
2 sztuki
rosół drobiowy
150 mililitrów
kasza manna
2 łyżki

Sos:

masło
1 łyżka
cebula
1 sztuka
bulion warzywny
200 mililitrów
śmietana
0.5 szklanki
parmezan starty
0.5 szklanki
natka pietruszki
3 łyżki

Porada

W przepisie użyliśmy masła koziego.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z marchewkowym farszem

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.

Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Sos:

Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem, blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan, podgrzewamy (nie zagotowujemy). Wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy.

Kluski podajemy z sosem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.02.2019 14:39
Bardzo fajny przepis :)
Bożena Matuszczyk 04.02.2019 09:58
Pomysłowo i smacznie.Super przepis.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak